De beveiliging van de baas van de Amerikaanse centrale bank, Janet Yellen, valt niet goed bij haar buren. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij.
1.De Europese Centrale Bank (ECB) moet overgaan tot het op grote schaal opkopen van obligaties in de markt, oftewel kwantitatieve verruiming. Zegt wie? Zegt superbelegger George Soros.
Inmiddels willen hele volksstammen dat de ECB de geldpers laat rollen om voor inflatie te zorgen en de euro te verzwakken, en Soros uitspraken – gedaan tijdens een forum in Brussel – zijn daarom niet bijster origineel.
Soros gaf overigens tijdens het forum EU-President Van Rompuy een veeg uit de pan. Van Rompuy zei dat Zuid-Europese landen kampen met diepliggende structurele problemen die het concurrentievermogen aantasten. Volgens Soros gaat het echter om een wisselkoersprobleem. En daar slaat Soros de spijker op zijn kop, want bij een lagere wisselkoers kunnen Zuid-Europese landen direct hun concurrentievermogen herwinnen, zonder massawerkloosheid en een jarenlang durende pijnlijke aanpassing van de economie.
2.En de Nobelprijs winnende econoom Joseph Stiglitz deed gisteren ook nog een duit in het zakje met betrekking tot de euro. Stiglitz zei gisteren volgens persbureau Bloomberg News dat de invoering van de euro “Europa’s grootste fout was.” Stiglitz zei daarnaast dat de Verenigde Staten feitelijk nog steeds in een recessie zitten omdat de levensstandaard van het gemiddelde Amerikaanse huishouden gecorrigeerd voor inflatie al een kwart eeuw vlak is.
3.De koers van BNP Paribas zit vanochtend in de lift nadat de Franse grootbank schuld bekende in de Amerikaanse sanctiezaak en instemde met een boete van 9 miljard dollar. De afgelopen tijd werden beleggers gebombardeerd met berichtgeving over megaboetes, dus als een verrassing kwam de aankondiging van BNP niet. Meevallend voor aandeelhouders is dat BNP geen kapitaalverhoging of dividendverlaging aankondigde.
4.De voormalige Franse president Nicholas Sarkozy, waarover er hele hardnekkige geruchten de ronde doen dat hij zich in 2017 weer verkiesbaar zal stellen, is in hechtenis genomen door de politie op verdenking van machtsmisbruik.
Autoriteiten zouden volgens Franse media in het kader van een campagnesmeergeldzaak onderzoeken of Sarkozy een hooggeplaatste rechter een baan zou hebben aangeboden in ruil voor informatie. Het zou de eerste keer zijn dat een voormalig staatshoofd in Frankrijk in hechtenis is genomen.
5.U kunt beter niet in dezelfde gated community wonen als Fed-voorzitter Janet Yellen, blijkt uit een rondgang van zakenkrant The Wall Street Journal bij de getergde buren van Yellen. Yellen werd begin dit jaar voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, en sindsdien wordt zij dag en nacht beveiligd door de politiedienst van de Fed.
Een contingent van de Fed-politie is hiervoor neergestreken nabij de gated community Hillandale. Tot ergenis van de bewoners, die klagen over zwaar bewapende mannen in foeilelijke blauwe uniformen die weinig flatterend zijn voor hun “donutbuiken.” De politie verplaatst zich in gepantserde SUV’s, waar natuurlijk te hard mee wordt gereden en die ook nog eens met draaiende motor minutenlang staan te wachten totdat Yellen eindelijk eens haar huis uit komt.
6.De emissieprijs van ING’s verzekeringspoot wordt 20 euro, heeft een ingewijde verklapt aan persbureau Bloomberg. Dat is overigens de midpoint van de range van 19,50 tot 20,50 euro waar gisteren melding van werd gemaakt. En overigens waren er gisteren ook nog geruchten dat beleggers die voor minder dan 20 euro inschrijven achter het net zouden vissen.
7.Duitsland toch. De werkloosheid is in juni voor de tweede maand op rij onverwacht toegenomen. Het aantal werklozen steeg in juni met 9.000 na een toename van 26.000 in mei. Voor beide maanden hadden economen verwacht op een daling van de werkloosheid. Overigens bleef het werkloosheidspercentage staan op 6,7 procent, en daarmee behoort Duitsland tot de landen met de laagste werkloosheid in de eurozone.
8.De andere macrocijfers die uit de eurozone kwamen waren vanochtend ook tegenvallend. In de meeste lidstaten is de groei in de industrie aan het verzwakken, terwijl er Frankrijk zelfs sprake blijft van krimp. En dat past in het beeld dat het herstel van de economie van de eurozone erg sloom blijft vanwege tekort schietende binnenlandse vraag.
9.Positieve uitzondering was Spanje, waar de industrie in juni in het sterkste tempo in bijna vier jaar tijd groeide. Zoals het er nu naar uit ziet zal de Spaanse economie een van de sterkste, zo niet de sterkst groeiende economie in de eurozone in het tweede kwartaal zijn.
10.Europese aandelenbeurzen zijn vanochtend met lichte winsten begonnen aan het derde kwartaal. Echt een naam mag het allemaal niet hebben, maar opvallend is dat banken goed in de markt liggen na het nieuws rond BNP Paribas. En daarnaast doen grondstoffen gerelateerde fondsen het goed nadat bleek dat de Chinese industrie wat harder groeide in juni.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl